Healthy Ageing Week Groningen › City of Talent

Stralend 100! Wie wil het niet? Healthy Ageing Week Groningen

Healthy Ageing Week Groningen

Stralend 100! Wie wil het niet? Healthy Ageing Week Groningen

di, 3 oktober 2017

Stralend en gezond 100 worden, dat willen we toch allemaal? Maar is daar een recept voor? En áls het je lukt, hoe voelt het dan om heel oud te zijn? Je ontdekt het allemaal tijdens de Healthy Ageing Week in Groningen van 7 tot en met 15 oktober. Op verschillende locaties in de stad is er van alles te doen rond lang, leuk en gezond leven. Toegankelijk voor alle leeftijden - van kinderen tot opa’s en oma’s. Want ouder worden, dat doe je op elke leeftijd!

Wat je kunt doen/zien en beleven tijdens de Healthy Ageing Week? Er zijn in de Groninger binnenstad en in verschillende wijken allemaal demo’s, experimenten, lezingen, workshops, exposities en proeverijen die je helpen om dat ene ‘ding’ te ontrafelen: hoe word je stralend 100? Wat is gezond, wat niet? Want als er in Groningen ergens kennis over is, dan is het wel over Healthy Ageing, gezond en gelukkig ouder worden. Alle kennis hierover vindt plaats op verschillende plekken in de stad en tijdens de Healthy Ageing Week kun je zien wat er allemaal gebeurt. En natuurlijk al die kennis zélf gebruiken om heel gezond en gelukkig oud te worden.

Een paar highlights:

 

De Aftrap – Een bericht van Josine van ’t Klooster, Hoofd Healty Ageing Team UMCG

“Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 oktober trappen we de Healthy Ageing Week: Stralend 100! af! Welkom vanaf 12:00 - 17:00 op Antonius Deusinglaan 1 (Noordzijde UMCG)! Doelgroep: kinderen en hun (groot)ouders. Wat is er te doen? Experimenten, proeverijen, schilderen, lezingen, games, trek dat verouderingspak aan en voel je 100!, knuffelen met een machine en nog veel meer! Voor de (groot)ouders is er lekkere koffie en een best wel gezonde cake (ja dat bestaat)! En natuurlijk fruit ;) Kijk op: haweek.nl en wees welkom!”

EXPO: Happy Ageing

Bij deze expositie in de bibliotheek van het Groninger Forum staan dé drie ingrediënten centraal om lang én leuk te leven: inspannen, ontspannen en ontmoeten. Je vindt hier interactieve installaties die je inspireren om gezond ouder te worden. Denk aan fietsend gamen, samen muziek maken of fijn tuinieren. Met voor iedereen – en alle leeftijden- tips & tricks. Want ouder worden, doe je op elke leeftijd!
<< gratis tijdens openinsuren, Groninger Forum, Oude Boteringestraat 18>>

 

 

Expositie Stralend 100 in het UMCG

Dit is Jopie. Ze zwemt vijf keer per week, het liefst in open water. Afgelopen zomer zat ze ook nog 5.000 (!) km op de racefiets. Ze houdt van bewegen, buiten zijn en van het leven. “Je kunt best heel leuk oud worden”, aldus Jopie. Fotograaf Kees Van de Veen bracht haar en negen andere Noorderlingen tussen de 6 en 101 prachtig in beeld. Op 11 oktober kun je ze bekijken tijdens de expositie Stralend 100 in het UMCG.

 

Masterclass Healhy Ageing 1 - Invloed fysieke leefomgeving op gezondheid​

Wetenschappers en lectoren van de Rijksuniversiteit, het UMCG en de Hanzehogeschool Groningen vertellen je alles over gezond ouder worden. Het accent zal liggen op de algemene invloed die de fysieke leefomgeving heeft op je gezondheid, waarover zal Cor Wagenaar een lezing geven. Cor is bijzonder hoogleraar ruimte en gezondheid. 
Wanneer: dinsdag 10 okt om 16:30 uur in De Bovenkamer van Groningen, Noorderbinnensingel 14

foto door Kees van de Veen
foto door Kees van de Veen

Groot visualisatie-scherm @ fietspad Selwerd

Ja ja, bewegen is heel gezond, dat weten we. Maar hoevéél invloed heeft fietsen nou precies? Daar ontdek je alles over langs het fietspad in Selwerd, want tijdens de HA-week staat daarlangs allemaal info over fietsen en gezondheid. Ook komt er een scherm te staan die met nieuwe technologie de fietsbewegingen op de weg visualiseert. Benieuwd? Fiets er dan van 7-15 oktober echt even langs!

ZPANNEND ZERNIKE 

Duik in de fascinerende wereld van de wetenschap bij dit wetenschapsfestival voor jong en oud. Er zijn lezingen, demonstraties, workshops en je kunt zelf wetenschappelijk bezig zijn. Wanneer: zaterdag 14 okt in de binnenstad en zondag 15 okt op de Zernike Campus, 12:00-17:00 uur.

Kinderuniversiteit – ‘Zitten is het nieuwe roken’- en dat zit zo!

Bewegen is nóg belangrijker dan dat je minder moet gaan eten als je te dik bent. Een uurtje sporten is hartstikke mooi meegenomen, maar weet je wat echt verschil maakt? De verborgen activiteit! Dat is gewoon als je thuis zit. Bij iedereen werkt dit anders. Tijdens deze Kinderuniversiteit vertelt hoogleraar Anton Scheurink alles over waarom ‘zitten’ het nieuwe roken is, wat onze hersenen doen en wat je persoonlijkheid hiermee te maken heeft.
Wanneer: vrijdag 13 okt, 09:15-10:15uur & 10:30 – 11:30uur.
Waar: Binnenstad Groningen
Meld je hier aan: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSddpzeBX6lbZ4ddTL7Ekiw-abNpRGia_Ndqdep08_nYnpTfgA/viewform

Deze highlight zijn slechts een greep uit de activiteiten die tijdens de Healthy Ageing Week plaatsvinden. Kijk voor het volledige programma op www.haweek.nl

*De Healthy Ageing Week wordt georganiseerd door: het UMCG, HANNN, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, Gemeente Groningen, Urban Gro Lab en Groninger Forum.