1700 zonnepanelen voor de Zernike Campus › City of Talent

1700 zonnepanelen voor de Zernike Campus

1700 zonnepanelen voor de Zernike Campus

1700 zonnepanelen voor de Zernike Campus

do, 27 juli 2017

Deze maand legde de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een groot veld van 1700 zonnepanelen neer op de Zernike Campus. En het mooie: de energieopbrengst van zo’n 5400 MWh gaat direct naar onderzoeksapparatuur in de buurt van het veld.

Het grote zonnepanelenveld ligt tussen het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (Cart) en EnTrance en genereert net zoveel energie als het verbruik van 120 huishoudens per jaar. Die opgewekte energie levert het veld direct aan grote apparaten, zoals laserinstallaties en de deeltjesversneller AGOR van KVI-Cart. Dit soort onderzoeksapparatuur heeft vaak veel stroom nodig en die is dus vanaf nu duurzaam.

De plaatsing van de panelen wordt gedaan door ITBB uit Groningen. Ze werken hierbij samen met ENIE, ook uit Groningen. Het voortraject heeft de RUG gedaan met adviesbureau Deerns. De zonnepanelen worden voor een deel gefinancierd uit een SDE+-subsidie van de overheid. De RUG verwacht dat de investering in het zonnepanelenveld binnen 10 jaar is terugverdiend. In september 2017 worden de panelen in gebruik genomen.

Energie en Groningen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Groningen wordt dagelijks hard gewerkt aan de verduurzaming van de samenleving en de vervanging van fossiele brandstoffen door hernieuwbare energie. Veel ontwikkelingen op dit gebied komen direct voort uit de lange traditie op het gebied van energieproductie, -distributie en -transport. Meer nieuws lees je hier