Slimmer thuis van Noorderzon › City of Talent

Slimmer thuis van Noorderzon

Slimmer thuis van Noorderzon

Slimmer thuis van Noorderzon

ma, 7 augustus 2017

Dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) komen jonge en oudere bezoekers van Noorderzon dit jaar een stuk slimmer thuis. Tijdens dit 10-daagse Groningse internationale kunstenfestival biedt de RUG in samenwerking met verschillende partners kindercolleges, een evolutiepaviljoen, wetenschappelijke lezingen en een debat. Dé kans om voor een klein prijsje je kennis bij te spijkeren op/onder de (Noorder)zon.

Evolutiepaviljoen 'Evolve'
Waarom hebben pissebedden kieuwen? En wat moeten wij met onze blinde darm? Het komt door evolutie. Eind augustus komen evolutiebiologen van over de hele wereld bijeen op de RUG voor een internationale conferentie. Daarom opent de RUG op Noorderzon een paviljoen over evolutiebiologie. Paviljoen Evolve laat van 20 tot en met 24 augustus zien hoe evolutie werkt, met interactieve opstellingen, experimenten en doorlopend interactief onderzoek. Bezoekers kunnen meebouwen aan een grote DNA-sculptuur of op safari gaan om te ontdekken hoe planten en dieren zich aanpassen aan de stad. Daarnaast kunnen zij in het evolutiecafé vragen stellen over evolutie of luisteren naar flitslezingen van wetenschappers.

Verleidingsdans
’s Avonds is er een mix van kunst en wetenschap in de theatervoorstelling De Balts; een verleidingsdans van dieren. Het programma is ontwikkeld door Science LinX – het science center van de RUG – in samenwerking met biologen van het Groningse Instituut voor Evolutionary Life Sciences (GELIFES) en wordt ondersteund door de European Society for Evolutionary Biology. De toegang tot Evolve 'op Zuid' is gratis, met uitzondering van de theatervoorstelling.

Rotor Kindercolleges
Elk jaar organiseert de RUG Scholierenacademie drie kindercolleges op Rotor; het programma voor jonge gasten op Noorderzon. Voor slechts drie euro schuiven 8 tot 12-jarigen om 17.30 uur aan in de Horatiotent voor één van deze colleges:

18 augustus - Wat is suiker eigenlijk?: Iedereen heeft er van gehoord, en de meeste mensen vinden het lekker: suiker! Suikers komen in vele soorten en maten voor, en niet alleen maar in je eten. Terwijl iedereen weet dat je niet teveel moet snoepen, zijn sommige suikers juist gezond. RUG-onderzoeker Marthe Walvoort is gespecialiseerd in de chemie van suikermoleculen. Tijdens dit kindercollege laat ze je kennismaken met de wondere wereld van de suikers.

19 augustus - Moleculaire motoren in een notendop: In 2016 is de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend aan professor Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen voor de ontwikkeling van nanomotoren: auto’s van moleculen die 1.000.000.000X kleiner zijn dan de dikte van je haar. Hoe hebben ze dit onderzoek gedaan? En kunnen we de nanomotoren ooit inzetten als hulp-medicijn? Twee collega’s van Feringa, Erik Pinxterhuis en Paco Visser, leggen dit tijdens een kinderlezing uit.

20 augustus - Een monster onder je bed?: Heb je wel eens een monster onder je bed gezien, of je telefoon voelen trillen terwijl ie helemaal niet overging? Je bent niet gek: dat heeft gewoon te maken met hoe je hersenen werken. Ze doen voortdurend een 'raadspelletje' en proberen te raden wat alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen betekenen. Hersens maken slim gebruik van informatie uit je geheugen en je omgeving. In dit kindercollege leer je er alles over van onderzoeker Jacob Jolij.

Wetenschap en debat
Voor wie niet kan wachten tot het collegejaar weer begint organiseren de RUG en Studium Generale van 21 tot en met 26 augustus zes wetenschappelijke lezingen en een kunstendebat op wisselende locaties in het Noorderplantsoen. De toegangsprijzen hiervoor variëren van 3 euro tot 7,50 euro.

  • 21 aug: Ewald Engelen (Studium Generale), Wiens schuld is het?
  • 22 aug: Dr. Thijs Lijster (RUG), Kleist, Kafka en Coetzee over de ‘uitzonderingstoestand’
  • 23 aug: Lectures and debate (RUG), Follow the leader? Debat over de invloed van kunst op politiek en maatschappij met oa. Pascal Gielen (Universiteit van Antwerpen), Julian Hetzel (theatermaker) en Mark Yeoman (Noorderzon)
  • 23 aug: Boris Nikolai Konrad (Studium Generale), The Science and Methods of Memory Champions
  • 24 aug: Prof. dr. Liesbeth Korthals Altes (RUG), De schrijver als luis in de pels
  • 25 aug: Dr. Melanie Schiller (RUG), Soundtracking Germany -70 years of imagining the nation from Schlager to Techno
  • 26 aug: Drs. Ronald Hünneman (RUG), De kunst van het genot
     

Vandaag start de opbouw van de 27e editie van Noorderzon. Van donderdag 17 t/m zondag 27 augustus 2017 vind je in het Noorderplantsoen en op verschillende andere lokaties volop theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst. Het volledige programma met informatie over locaties en aanvangstijden staat op www.noorderzon.nl.

Beeld: Gezinsbode