Energie Groningen | Duurzame energie | City of Talent

Energie

Groningen, van oudsher een energieregio, is klaar om de leiding te nemen in de energietransitie. De afgelopen zestig jaar is de regio leverancier geweest van het aardgas waar de Nederlandse economie zwaar leunde. Daarvoor gebruikten veel huishoudens en fabrieken turf uit Groningen. Inmiddels komt ongeveer een derde van de in Nederland verbruikte elektriciteit uit Groningen. Een groeiend aandeel daarvan is duurzaam opgewekt. De Eemshaven wordt ook wel het groene stopcontact van Nederland genoemd. Daar komen verschillende kabels aan land met Noorse waterkrachtstroom, windenergie van het offshore windpark Gemini en binnenkort ook met Deense windstroom.

In de regio Groningen is een aantal grootgebruikers van energie gevestigd, zoals bedrijven in de agrifood-sector en de chemische procesindustrie. Zo waren het havengebied en de industrie in de Eemsdelta in 2015 verantwoordelijk voor 6% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Er is hier veel winst te behalen door over te stappen naar alternatieven voor aardgas, bijvoorbeeld waterstof, zonne- en windenergie en aardwarmte. Het maken van deze stap, biedt kansen voor het aantrekken van nieuwe bedrijven en talent.

De historie van Groningen als energieregio maakt dat de kennis, die cruciaal is voor de energietransitie, hier volop aanwezig is. De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en energiebedrijven als Gasunie en Gasterra verdiepen zich al jaren in alle facetten van de energievoorziening. En verder zijn instituten als de New Energy Coalition en het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (beide gevestigd in het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland) van groot belang. Proeftuinen als EnTranCe en EnergySense moeten zorgen dat kennis ook goed aansluit bij de praktijk.

Gevestigde partijen zien een grote rol weggelegd voor jong talent in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Afgestudeerden van een van de vele energieopleidingen kunnen aan de slag bij de energiebedrijven en ook startups met energie-innovaties worden enthousiast ontvangen.

Offshore wind
Energy Academy
Energy Academy
Sunport Delfzijl
Sunport Delfzijl
Icoon Energie
Icoon Energie
Icoon Energy Transition

Portretten van talent

De campagne City of Talent heeft als doel de innovatieve kracht van Groningen als dé kennis- en innovatiestad van Noord-Nederland breder bekend te maken. Om dit doel  breder te trekken maken we portretten van talenten van Groningen op wetenschappelijk en economisch vlak.

Groningse studenten - World Solar Race
Geert Greving
Sustainable Buildings
Gertjan Lankhorst
Richard Kusters
Max Holthausen van Holthausen Group
Ben Capelle van Clean Tech Aviation

Quotes

Gertjan Lankhorst
Faris Nizamic

Videomateriaal

Energie-revolutie in Groningen is begonnen

Energie-revolutie in Groningen is begonnen

10 vragen voor Ben Capelle van Clean Tech Aviation

10 vragen voor Ben Capelle van Clean Tech Aviation

EAZ Wind

EAZ Wind

10 vragen voor Max Holthausen van Holthausen Group

10 vragen voor Max Holthausen van Holthausen Group

Buildings

Buildings