Het verhaal van Groningen | Bouwstenen | City of Talent

Het verhaal van Groningen

Het verhaal van Groningen

Alle voorwaarden voor een optimaal vestigingsklimaat.  

Stad die barst van jong talent

Met een op de drie inwoners tussen de 20 en de 29 jaar (en de helft onder de 35), is Groningen een van de jongste steden van Europa. De onderwijsinstellingen zorgen voor een constante stroom van hoogopgeleid, jong en ondernemend talent. Zo’n tien- tot twaalfduizend studenten studeren jaarlijks af bij de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. De stad fungeert zo als kennishub voor de hele regio. In deze regio is jong talent met 21st century skills - zoals kritisch en probleemoplossend denken, samenwerken en digitale geletterdheid - meer dan welkom. Voor veel bedrijven, zoals bijvoorbeeld IBM en Google, is dit een belangrijke reden om zich in Groningen te vestigen.

Mark Vletter, VOYS/Spindle
Mark Vletter, VOYS/Spindle
Download deze afbeelding

Pionierende ondernemers die samen optrekken

Ondernemen in Groningen betekent pionieren en samenwerken. Groningers zijn zelfstandig en eigengereid. In de politiek, de architectuur, de wetenschap en in ondernemerschap – we hebben altijd gepionierd. Dat doen we nog steeds. Nu met een grootschalig 5G-netwerk, met de ontwikkeling van waterstof als energiedrager, met een chemische industrie gebaseerd op plantaardige grondstoffen, met toepassingen van de blockchaintechnologie en met talloze andere innovatieve ideeën en technologieën.

In Groningen zijn de lijnen tussen ondernemers, kennisinstellingen en de politiek kort. Iedereen treft elkaar makkelijk in een van de vele netwerken of op plekken zoals de Campus Groningen, het Launch Café, het chemiecluster in Delfzijl of de Health Hub in Roden. Er heerst een open, inclusieve sfeer in de regio. Nieuwe bedrijven zijn vaak verrast over hoe snel ze bij de regionale bestuurders aan tafel zitten.

Door die pioniersmentaliteit in combinatie met de intensieve en open manier van samenwerken, krijgen we veel meer voor elkaar. De kennisinstellingen zoeken actief de praktijk op om te zorgen dat hun onderzoek toepasbaar is en de overheden geven alle ruimte aan experimenten. Groningen staat dan ook bekend om de succesvolle proeftuinen, zoals EnTranCe, en een levendige startup scene. Over nieuwe ontwikkelingen denken we goed na, maar niet té lang. Er is een tijd van denken en een tijd van doen.

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde
Download deze afbeelding

Perfecte verbindingen

Betaalbare ruimte en perfecte verbindingen. Samen zorgen ze voor een uitstekend vestigingsklimaat. Via de weg of het spoor zijn Hamburg en Düsseldorf net zo dichtbij als Amsterdam en Den Haag. Vanaf Groningen Airport Eelde is het een uurtje vliegen naar Londen of München en anderhalf uur naar Kopenhagen. En verder zijn er natuurlijk de havens in de Eemsdelta en Delfzijl. De datahotels en het glasvezelnet zorgen voor razendsnel internet. Met de ontwikkeling van 5G en de snelle dataverbinding tussen de Verenigde Staten en de Eemshaven lopen we alvast vooruit op de toekomst. De aanwezigheid van grote hoeveelheden groene energie maakt de regio zeer aantrekkelijk voor toekomstgerichte bedrijven. In de Eemshaven komen nu al kabels aan land met Noorse waterkrachtstroom en windenergie van het Gemini Windpark. Binnenkort komt daar een kabel met Deense windstroom bij.

Een van de gelukkigste regio's van Nederland

Prachtige natuur, heerlijke cultuur, een bruisend nachtleven en een rijke historie. In Groningen is het allemaal binnen handbereik. Het is dan ook niet voor niets dat de inwoners van Groningen tot de gelukkigste van Nederland behoren. De stad leeft, 24 uur per dag. Winkelstraten met een geheel eigen karakter en een gezellige markt, maar ook de historische monumenten en de musea met internationaal gewaardeerde tentoonstellingen. ’s Avonds bruisen de restaurants en de cafés en zijn er talloze podia voor muziek en theater. En dan zijn er nog de festivals. Van het Festival Hongerige Wolf, met experimenteel theater in weidse velden, tot het grootse en internationale theaterfestival Noorderzon. Voor muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland is er Eurosonic/Noorderslag, de jaarlijkse etalage voor Europese en Nederlandse bands.

Over de prachtige fietspaden is het eeuwenoude cultuurlandschap te verkennen, waar het soms lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Ook zijn de bossen, heide, meren en het werelderfgoed de Waddenzee nooit ver.

Vijf sectoren geven vorm aan de toekomst

In Groningen vind je een enorme diversiteit in ondernemerschap. Van veehouder tot appbouwer. Van familiebedrijf tot filiaalbedrijf. Van startup tot hofleverancier. Wie beter kijkt, ziet dat vijf sectoren opvallend goed vertegenwoordigd zijn. Allereerst de agrifoodsector en de energiesector. Die komen voort uit de rijkdom die zich altijd in onze bodem heeft bevonden: veen, gas en ongekend vruchtbare grond. Daarnaast zijn we van oudsher sterk in de gezondheidszorg en de chemie. De vijfde sector is de ontwikkeling van de digital society. Daarin lopen we trots voorop.

De sterke ontwikkeling van deze bedrijfstakken kan niet los worden gezien van de aanwezigheid van de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Toponderzoekers werken nauw samen met elkaar, met het bedrijfsleven en met overheden om antwoorden te vinden waar de wereld ook werkelijk iets mee kan.

En daarmee zien we direct het interessante en sterke van het economische ecosysteem van Groningen: het is integraal. Door combinaties en kruisbestuiving ontstaan nieuwe kansen voor innovatie en ondernemen. Zo zorgden vernieuwingen in de landbouw al voor duurzamere gewassen en zijn de reststromen van de voedselproductie cruciaal voor de vergroening van de chemie in de regio. En dat we voorop lopen in de ontwikkeling van de informatietechnologie, geeft ons een grote voorsprong bij het bedenken van dé oplossingen voor de gezondheidszorg en de voedsel- en energievoorziening van morgen.

Op naar een betere wereld.

Universitair Medisch Centrum Groningen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Download deze afbeelding