Over City of Talent Groningen

Over

Over

Alles verandert razendsnel. Het klimaat, technologieën en we worden steeds ouder. Dat vraagt om nieuwe en grotere uitdagingen. Thuis, maar ook in onze maatschappij. Hoe worden we gelukkig en gezond ouder? Hoe zorgen we dat we ons zo duurzaam en efficiënt mogelijk verplaatsen? Hoe creëren we schone energie en gezond voedsel? En wat kan IT, big data en digital business hierin betekenen?

Samen sterker

Allemaal vragen waar grote stappen te maken zijn. En dat is precies waar Groningen alle ruimte voor heeft: voor talenten die samen antwoorden ontwikkelen op deze vaak complexe vraagstukken. Van studenten en startups tot wetenschappers, ondernemers en professionals. In de Groningse bruincafés is het de normaalste zaak van de wereld dat studenten tegelijk borrelen met ondernemers en wetenschappers. Dat zit in het Groningse DNA. En dat is precies wat Groningen uniek maakt. Juist door de unieke laagdrempelige sfeer van deze Noord-Nederlandse stad is zijn onderwijs, onderzoek en ondernemerschap verweven. Zodat studenten, wetenschappers, professionals en ondernemers samen werken aan innovaties.

Van bierviltje, naar lab, de wereld in

Typisch Gronings is ook de “Engineering research”. Deze brengt wetenschap en behoeftes van de samenleving bij elkaar. Hier in de City of Talent is er de ruimte om brede kennis te combineren. Zo is er ruimte voor nieuwe proeftuinen, faciliteiten om te experimenteren en krijgen startups een plek. Zodat ideeën vanuit de zolderkamer, het café of de koffietafel ook echt van de grond komen. Vanuit Groningen-City of Talent zijn de lijntjes met internationale kennisinstituten en bedrijven kort. Zo zijn er al heel wat startups en innovaties van Groninger bodem uitgeroeid tot bedrijven van wereldformaat.

Plek voor talent

Healthy Ageing, Energy en IT zijn de grote thema’s in Groningen als regio. De combinatie van academische kennis, ondernemerschap, jong talent, ruimte én vernieuwende samenwerkingen maken Groningen als regio van grote waarde. Voor innovaties die enorme kansen bieden aan de snel veranderende wereld om ons heen. En zo is Groningen- City of Talent dé plek voor iedereen die wil bijdragen aan een gezonde, duurzame, veilige én dus gelukkige samenleving.

'Stad' als magneet

Er zijn maar weinig steden in Noordwest-Europa waar zoveel gerenommeerde grote kennisinstellingen zo dicht bij elkaar zitten. Samen tellen ze ruim 55.000 hoogopgeleide studenten. Daarnaast studeren er 26.000 MBO-studenten in ‘stad’. Groningen trekt hierdoor aan als een sterke magneet. Ook de uitstekende voorzieningen op het gebied van cultuur, onderwijs, ICT, wonen en werken spelen een grote rol. En natuurlijk is er volop plek voor creatief talent.

Om dat ook aan de rest van het land kenbaar te maken hebben de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, het UMCG en de gemeente Groningen de handen ineen geslagen. Onder de noemer ‘Groningen, City of Talent’, zijn zij samen met Marketing Groningen een landelijke campagne gestart. Het motto van de campagne is: ‘Hier is ruimte voor talent. Ruimte om te leren. Om te werken. Om te groeien. Om je verder te ontwikkelen. Om het beste uit jezelf te halen. Bovendien is hier ruimte om te wonen, te sporten en te genieten. Groningen, City of Talent.'

Campagne City of Talent

City of Talent is een kenniscampagne die Gronings talent laat zien. Zo maakten we promotieproducten, zoals een speciale City of Talent bus en kregen duizenden fietsen een zadelhoesje tijdens de KEI-week in 2009. Sinds 2011 is er jaarlijks een speciale Talentenexpositie rond de Nacht van Kunst & Wetenschap. Via een digitale portal kunnen Groningse talenten hun talent digitaal delen met de rest van de wereld. Naast de online expositie is er een echte expositie in de stad. Afgelopen jaren was dit op grote borden, lampen en kubussen. De winnaar exposeert altijd een week lang in het Groninger Museum. Sinds 2015 willen we Groningen als City of Talent ook landelijk in the picture zetten. Hiervoor organiseren we populairwetenschappelijke mediacampagnes, waarin Gronings talent vertelt . We verspreiden dit via internet en op billboards. Hierbij staat een vraag centraal, zoals ‘Wat helpt écht tegen een jetlag?’ of ‘Wat gebeurt er als je hart breekt?’. Het antwoord komt altijd van ‘ons’ talent uit Groningen.

Het Akkoord van Groningen

Samen met de gemeente Groningen vormen de kennisinstellingen het Akkoord van Groningen, dat Groningen als dé kennis- en innovatiestad van Noord-Nederland op de kaart zet en laat zien wat we te bieden hebben. Hiermee willen we meer mensen en bedrijven uitnodigen om hiernaartoe te komen en te profiteren van deze mooie stad.

Startups van Groninger bodem

Het zal niet de eerste keer zijn dat op een studentenkamer een idee ontstaat waaruit een startup is geboren. Veel van deze startups braken nationaal en zelfs internationaal door. Deze vernieuwende kennis en innovatie heeft een grote betekenis voor het bedrijfsleven in het gehele noorden. Groningen is met andere woorden een vruchtbare bodem voor talentvol ondernemerschap. Energy, Healthy Ageing, innovatie en ondernemerschap zijn onze speerpunten.