Altonale Hamburg › City of Talent

Altonale Hamburg

Altonale Hamburg

Als partnerstad van het Altonale festival presenteert de stad Groningen een programma met culturele highlights uit deze jonge cultuurstad.  

De stad Groningen is in juni partnerstad van het culturele wijkfestival Altonale in Hamburg. Het festival brengt al jaren op een succesvolle en laagdrempelige manier bewoners van de wijk Altona in contact met kunst en cultuur. Elk jaar is een ander land of stad partner van Altonale. Het festival duurt ruim twee weken en een bijzonder onderdeel ervan is actieve participatie van wijkbewoners, en dat sluit goed aan op de doelstelling uit de Groninger cultuurnota.

Grenzprozess

Vijf jonge poëten uit Bremen, Groningen en Berlijn maakten samen een voorstelling. Dit collectief van dichters gaat voorbij grenzen: poëzie, Slam Poetry, improvisatietheater en slapstick, ontroerende verhalen, het komt allemaal langs in 30 enerverende minuten.

Met: Eva Matz, Mariya Nikolova, Richard Nobbe, Philip Rozema und Moritz Sörgel. Een co-productie van Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG), AMS!-Theater Bremen en globale° – Festival für grenzüberschreitende Literatur.

Vrijdag 16 juni, 21.00 uur

Foyer Altonaer Museum, Museumstraße 23, Hamburg.

Kurzfilm

Een programma van korte films geeft inzicht in de creatieve geest van Groningen, partnerstad van het Altonale festival in 2017. De festivalorganisatie selecteerde zes korte films van Groninger filmmakers “die het gevoel voor stand-up, tragedie en humor van de Nederlanders tonen”.

Vrijdag 16 juni, 21.15 uur

Platz der Republik 1, Hamburg

Artists in residence: Frische Kunst - tentoonstelling

De Groningse beeldend kunstenaars Maaike Knibbe en Jos Volkers verblijven een maand lang in het Künstlerhaus FRISE, waar vele Hamburger kunstenaars wonen en werken. In die tijd ontwikkelen ze een nieuwe expositie, die te zien is vanaf 21 juni.

Opening van de tentoonstelling op woensdag 21 juni, 18 uur. Te zien tot en met 2 juli, dagelijks van 16-18 uur. Maandag dicht.

Künstlerhaus FRISE, Arnoldstraße 26-30, Hamburg

Noorderlicht: Simulacrum: foto-expositie

Een Simulacrum staat voor een simulatie die de plek inneemt van de werkelijkheid waaruit zij voortgekomen is. In deze tentoonstelling is werk te zien van kunstenaars die gefascineerd zijn door het vervagen van de grens tussen echt en onecht in de moderne beeldcultuur. Sommigen manoeuvreren met een virtuele camera door computergames, als reportagefotografen in een virtuele werkelijkheid. Anderen construeren hun eigen werelden vanaf het niets, gebruikmakend van digitale modellen.

Noorderlicht is een internationaal geëngageerd podium voor fotografie. Zij organiseert al bijna dertig jaar het vooraanstaande jaarlijkse Noorderlicht festival, organiseert projecten en binnen- en buitenland en heeft een permanente fotogalerie in het centrum van Groningen.

Opening op zaterdag 17 juni, 11 uur. Tentoonstelling te zien tot en met 1 juli, wo/do/vr 16-18 uur en za 12-16 Uhr

Greskewitz Kleinitz Galerie, Erdmannstraße 44, Hamburg

Teddy’s last ride - dans pop-ups

Dansgezelschap Teddy’s Last Ride, voortgekomen uit de Poetic Disasters Club, de kweekvijver van Club Guy & Roni, brengt in drie korte pop-up shows het beste uit hun gelijknamige, succesvolle debuutvoorstelling.  Geïnspireerd op ‘Haunted’ van de Amerikaanse schrijver Chuck Palahniuk, duiken de Teddy’s in een duister verhaal van zelfvernietiging, misbruik en andere typische Palahniuk kwesties, dansend en stampend op gruizige beats. 

De Altonale PopNacht wordt voor het vierde jaar georganiseerd. Het is een avond vol muziek en optredens van 13 artiesten en bands op diverse locaties in het Hamburgse stadsdeel Altona.

Zaterdag 24 juni tijdens de Altonale Popnacht, om 17.30, 20.30 en 21.40 uur.

Festival Zentrum, Platz der Republik 1, Hamburg

ZUHAUSE 2.0

‘Waarom moeten we altijd vertellen waar we vandaan komen en niet waar we heen willen?’ ZUHAUSE 2.0 is een documentair concert over het verlaten, het aankomen, het thuiskomen en over verliezen, met bijdragen van enkele vluchtelingen uit Syrië en Koerdistan. Dit concert is een initiatief van kunstenaarscollectief Zuhause en ging 31 maart 2017 al in première in Groningen.

Elenie Wagner (concept & muziek), Judith Döhn (concept & muziek), Davey Bakker (film & interactiedesign), Mirjam van Dijk (film & interactiondesign), performers: Muhannad Bitar, Mina Khosro Anjom, Coaching: Maarten Smit

Zaterdag 24 juni, 17.30 uur.
Thalia in der Gaußstrasse, Gaußstrasse 190, Hamburg

​Broedplaats Paradijsvogelstraat

Creativiteit, innovatie en ondernemerschap staan centraal in deze loods van creatievelingen. Kom langs en doe mee met de workshops om te zien hoe ondernemers elkaar helpen om hun bedrijf verder te helpen.

Zaterdag en zondag 1 & 2 juli, 11.00-18.00 uur

Loods vlakbij Platz der Republiek, Platz der Republik 1

* Bekijk de veegwagen die op waterstof rijdt
Zaterdag en zondag 1& 2 juli, 11.00 uur – 18.00 uur
Grüne Meile: Großen und Kleinen Rainstraße

* Streekproducten van het Hanze Huis
Zaterdag en zondag 1 & 2 juli, 11.00 – 18.00 uur
Altona Bundes Meile, Bahrenfelderstraße

Streekproducten van het Hanze Huis

Benieuwd naar Groningse producten en etenswaren? Kom dan langs de stand van het Hanze Huis!

Zaterdag en zondag 1 & 2 juli, 11.00 – 18.00 uur

Altona Bundes Meile, Bahrenfelderstraße

Kom nog eens terug!

Binnenkort weer eens Groningen bezoeken? Win jouw eigen Groninger bucketlist

Neem de perfecte selfie op de meest ludieke manier! Koop een houten tulp of kies jouw Groninger bucketlist! Het is mogelijk bij de stand van Marketing Groningen.

Zaterdag en zondag 1 & 2 juli, 11.00 – 18.00 uur

Platz der Republiek, Platz der Republik 1,  22765 Hamburg

 

Of kom op 24 juni naar Groningen voor dé nationale terugkomdag: