Blue Zone Selwerd | Gezond én heel oud worden in Groningen!

Welkom in Blue Zone Selwerd – de gezondste wijk van NL (in wording)

Blue Zone Selwerd

Plekken op de wereld waar mensen supergezond zijn én heel oud worden, dat noemen we ‘Blue Zones’. In Groningen wordt nu hard gewerkt aan speciale, kleinere Blue Zones. De wijk Selwerd is daar één van. De ambities zijn groot en de eerste stappen zijn al gezet.

Een plek waar tal van ‘oudjes’ wonen die lachend en gezond door het leven gaan. Welkom in een Blue Zone; een plek op de wereld waar men gemiddeld 90 of ouder wordt, zónder medicijnen of rolstoel. Er zijn vijf Blue Zones op de wereld: Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Griekenland) en Sardinië (Italië). Wetenschappers proberen nu uit te zoeken wat hun geheim is en op verschillende plekken op de wereld wordt geëxperimenteerd om met die kennis nieuwe Blue Zones te maken. ‘Mann made Blue Zones’ worden ze genoemd. Hoe gaaf is dat? Straks hoef je helemaal niet naar Japan om gelukkig en gezond oud te worden, maar dan kan het gewoon hier in Nederland! “Is dit nu een economie-ding?” kun je denken. We zijn eerlijk; natuurlijk heeft de economie baat bij gezondere mensen. Maar wees eerlijk; we willen toch allemaal gelukkig en gezond zijn, ook als we ouder worden?

Blue Spot Selwerd

In Groningen werken ze ook aan zo’n Blue Zone. Op dit moment doet het Healthy Ageing Network Northern Netherlands  (HANN) samen met de gemeente Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit (RUG) en de Hanzehogeschool Groningen verschillende proeven om eerst zogenaamde ‘Blue Spots’ te creëren. Mini-Blue Zones eigenlijk. Eén daarvan is in de Groningse wijk Selwerd. Daar wordt gewerkt aan een duurzamer openbaar vervoer, komt meer groen in de wijk, worden duurzame woningen gebouwd, komen fijne ontmoetingsplekken voor jong én oud en wijkbewoners worden gestimuleerd om zoveel mogelijk duurzaam, gezond en lokaal voedsel te eten. Allemaal om de gezondheid van de wijkbewoners in Selwerd te ondersteunen.

Gezonde buurt

En het mooie is, Selwerd is tegelijk een proeftuin voor onderzoekers van de Aletta School of Public Health, waar onderzoekers vanuit verschillende disciplines van de RUG en het UMCG samenwerken om Selwerd tot een echte Blue Spot te maken. Er gaat nu een groot onderzoek van start naar nieuwe manieren om verschillen in gezondheid- en levensverwachting te verkleinen. De Rijksuniversiteit Groningen ontving hier een subsidie van ruim 320.000 euro voor. Gedurende vier jaar gaan de onderzoekers monitoren in hoeverre de aanpak in de wijk bijdraagt aan een betere gezondheid en welzijn van de wijkbewoners.

Voorbeelden van de aanpak zijn:

  • de verdere ontwikkeling van ‘wijkbedrijven’ voor en door bewoners waar men werk of ideeën kan uitvoeren en elkaar ontmoeten
  • verduurzaming van de woningvoorraad
  • meer ruimte voor wandelaars en fietsers
  • een veiliger verkeerssituatie, een veiliger leefomgeving, aantrekkelijk groen en gezonde voeding

Het doel? Een vitale, leefbare wijk met gezonde bewoners. Dit is waar het in Selwerd echt om draait: de bewoners. Daarom wordt ook onderzocht hoe zorg en diensten aan bewoners die dit nodig hebben, beter kunnen worden afgestemd op hun behoeftes.

Selwerd over 10 jaar

De ambities zijn groot, want over 10 jaar is het doel in Selwerd dat de belangrijkste gezondheidsproblemen aanzienlijk zijn verbeterd. Ook de gemeente Groningen speelt hier een grote rol in. Zo wordt er gewerkt aan armoede, werk en inkomen, gebrek aan dagbesteding en eenzaamheid. Maar ook aan meer bewegen in de wijk en aan een beter binnenklimaat van woningen.

De grote kracht in Selwerd is uniek in Nederland. Samenwerking is hier het geheim. Teams van de gemeente, gezondheidsinstellingen, fysieke projecten en beheer en het Wijkbedrijf bundelen allemaal hun krachten voor de bewoners. Het UMCG en de RUG monitoren en onderzoeken vervolgens de effecten van de samenwerking de komende jaren. Dit doen ze intensief en dat is hartstikke waardevol, want er wordt snel geleerd en als het nodig is, kan er snel worden bijgestuurd. Het belangrijkste blijven de Selwerd-bewoners zelf. Niet alleen krijgen ze informatie, ze mogen zelf actief meedenken en -doen.

De komende jaren is Selwerd de eerste ‘Man made Blue Zone’ in Groningen en wellicht over een aantal jaar een voorbeeld voor andere wijken in Nederland, of zelfs in de wereld.

Benieuwd naar de uitgebreide aanpak, plannen en doelen? Lees dan hier verder >>

Zelf een Blue spot maken?

Hoe kun je zelf gezond ouder worden? Of je eigen ‘Blue Spot’ creëren? Deze 9 kenmerken komen naar voren uit wetenschappelijk onderzoek naar de diverse blue zones:

 

1)     Beweging: zorg voor voldoende natuurlijke beweging

2)     Levensplan: het hebben van een doel waarvoor je iedere dag je bed uit wilt komen

3)     Zoek rustmomenten: druk dagelijks even op die pauzeknop

4)     De 80% regel: eet je voor 80% vol, dat is veel gezonder

5)     Nuttig veel plantaardig voedsel zoals bonen, soja, linzen, tuinbonen, zwarte bonen, groene groente en noten

6)     Drink een of twee glaasjes wijn tijdens de maaltijd

7)     Geloof : veel van de inwoners van Blue Zone gemeenschappen behoren tot een geloofsgemeenschap

8)     Goede familiebanden

9)     Goede vriendenbanden