Groningen Rookvrij › City of Talent

Een shaggie is hier ‘not done’

Groningen Rookvrij

Op steeds meer plekken in de stad is een sigaret roken ‘not done’. Goed nieuws! Want Groningen wil de eerste stad worden waar de eerste Rookvrije Generatie opgroeit. Hoe mooi zou het zijn als roken echt taboe wordt en de nieuwe generatie dat heel normaal vindt?

Een shaggie draaien naast de schommel of wipwap begint in Groningen al steeds meer taboe te worden. Niet zo gek dat één van de eerste rookvrije speeltuinen in deze stad is. Het is verboden om bij de speelplek een sigaret op te steken. Natuurlijk is dit gezond, omdat kinderen niet passief meeroken of peuken oppakken en zich misschien zelfs kunnen branden. Een nog groter effect heeft het op lange termijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Hoe minder dat gebeurt, hoe beter! Het Longfonds heeft zelfs speciale borden gemaakt die bij rookvrije speeltuinen staan. ‘Ons speelterrein is rookvrij’ staat erop. Dit is geen verbodsbord, maar zo wordt het wel makkelijker om rokers op hun gedrag aan te spreken. Hopelijk zeggen we over een paar jaar “Roken in een speeltuin, deden we dat? Onvoorstelbaar!”

Weg met die sigaret!

Het begon allemaal toen initiatiefnemer van Groningen Rookvrij en verslavingsarts Robert van de Graaf nog in de jeugdzorg werkte. Het viel hem op hoe normaal iedereen het vond dat jongeren sigaretten kochten. Zo ontstond het idee om toe te werken naar een rookvrije generatie, te beginnen in zijn eigen Groningen. De meeste mensen die verslaafd raken aan roken, beginnen, omdat ze op jonge leeftijd anderen zien roken. Eenmaal verslaafd is het heel lastig om daar weer vanaf te komen. Inmiddels doen allerlei organisaties mee aan Groningen Rookvrij, van groot tot klein. Van het UMCG, FC Groningen en de gemeente tot de kinderopvang en de rookvrije speeltuin. Eind maart sloten van de Graaf en een aantal organisaties een convenant waarin ze beloofden werk te maken van de sigaret uit de openbare ruimte. Met directe acties; zo moet vanaf 2019 het hele UMCG helemaal rookvrij zijn en een sigaretje voor het Academiegebouw van de RUG is straks verleden tijd.

Rookvrij op de kaart

Deze plekken in Groningen zijn al rookvrij! Check de kaart voor locaties >>

Samen rookvrij

Ook Venlo is bezig om de stad rookvrij te maken, onder andere met een rookvrije kinderopvang, sportverenigingen en scholen. In een interview op de website ‘Nederland Rookvrij’ vertelt Marieke Zwaving -Concernadviseur Strategie bij de gemeente Groningen en nauw betrokken bij de netwerkaanpak- enthousiast over de aanpak in Groningen: “De gemeente faciliteert een platform waarin een groot aantal partijen en organisaties in Groningen bij elkaar komen om hun krachten te bundelen. Dit zijn onder andere grote ziekenhuizen (UMCG en het Martiniziekenhuis), onze kennisinstituten (de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen), het Healthy Ageing Network Northern Netherlands(HANNN), Menzis, de koepels van scholen, kinderopvang, speeltuinverenigingen, FC Groningen, sportverenigingen, onze ROC’s, de Groninger Apothekers Vereniging en natuurlijk Verslavingszorg Noord Nederland en de GGD. Doordat alle partijen weer hun eigen netwerken enthousiasmeren en mobiliseren, groeit het netwerk snel. We zijn echt verrast door het enthousiasme om ons heen. We krijgen nu zelfs spontaan aanmeldingen van organisaties die zich willen aansluiten!”

Andere wereldsteden

Nederland is overigens niet de eerste met rookvrije plekken in steden. Zo is het in de Australische hoofdstad Canberra verboden om te roken in horeca en mag er sinds vorig jaar niet meer in speeltuinen gerookt worden. Doe je dat toch, dan krijg je een boete van 500 euro. En in Japan is roken op straat verboden en zijn er speciale rookzones gemaakt. Ook in New York is roken op Times Square en in bepaalde parken niet toegestaan. Allemaal met als doel om mensen van het roken af te helpen. Eén ding is zeker: grote, wereldse veranderingen beginnen vaak lokaal. Hopelijk is Groningen straks een als relatief kleinere stad een groot rookvrij voorbeeld voor steden wereldwijd.

Inmiddels zijn er al 26 organisaties die zich in Groningen hebben aangesloten.  Dit zijn de partners die nu aangesloten zijn bij de Groningse coalitie die zich inzetten voor een rookvrije generatie:
het UMCG, gemeente Groningen, RUG, Hanzehogeschool Groningen, het Martiniziekenhuis Healthy Ageing Network Northern Netherlands, FC Groningen, Menzis, het Zorg Innovatie Forum, de Groninger Apotheken Vereniging, Huis voor de Sport Groningen, SKSG, VCOG,  Verslavingszorg Noord Nederland, GGD GHOR Nederland, Kardinge/Sport 050, het Alfa College, O2G2, Progress Events, het Poortje, het Noorderpoort college, Borgmanschool, Siebe Jan Boumaschool, Speeltuin Kooykerplein, buurt- en speeltuinvereniging Helpman-Oost, CSG, Sportpark Velocitas, Groningen Athletiek.