Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017 › City of Talent

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017

Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017

do, 17 augustus 2017
verschillende lokaties

Van 22 oktober t/m 26 november 2017 vindt de 24e editie plaats van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. Op meerdere locaties zal werk van ruim 50 fotografen te zien zijn rond het thema: ‘NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap’. 

Kunst en wetenschap
Kunstenaars stellen zichzelf vaak dezelfde vragen als wetenschappers en hebben overeenkomstige uitgangspunten: originaliteit, creativiteit en een open geest. In NUCLEUS gaan beide disciplines de dialoog met elkaar aan. In het festival is de wetenschap zowel onderwerp als inspiratiebron.

Jos Jansen en Ben Feringa
Een opvallend onderdeel van NUCLEUS is de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wordt gezien wordt als een van de meest creatieve chemici ter wereld. In samenwerking met de RUG heeft Noorderlicht Jansen uitgenodigd om de essentie vast te leggen van het werk van Feringa, die in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde ontving. 

Fotografen
De eerste namen voor het festival zijn al bekend. Michael Najjar is een Duitse fotograaf, avonturier en toekomstig astronaut. Zijn indrukwekkende lopende project ‘outer space’ gaat over de laatste ontwikkelingen in het verkennen van het heelal en de impact die dat zal hebben op onze toekomst. Najjar is een van de Pioneer Astronauts van Virgin Galactic en van plan om de eerste kunstenaar in de ruimte worden.

De Ierse fotograaf David Thomas Smith baseerde zijn serie ‘Arecibo’ op de gelijknamige radioboodschap die in 1974 vanuit Puerto Rico de ruimte in werd gestuurd, om contact te leggen met andere beschavingen. Smith stelde de negen foto’s uit deze serie samen uit duizenden beeldjes van Google Maps en reflecteert met het werk op het ontstaan en de evolutie van de mensheid.

Meer informatie over de expositie vind je hier.