Koningin Máxima opent protonencentrum UMCG › City of Talent

Koningin Máxima opent protonencentrum UMCG

Koningin Máxima opent protonencentrum UMCG

Koningin Máxima opent protonencentrum UMCG

vr, 8 juni 2018
Protonencentrum, UMCG

Koningin Máxima opent vrijdag 8 juni het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Protonentherapie is een innovatieve bestralingsbehandeling voor kankerpatiënten. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds januari 2018 deze therapie aanbiedt.

Bij protonentherapie kan de dosis straling voor de behandeling van een tumor nauwkeurig worden toegediend. Door deze precisiebehandeling wordt de kans op beschadiging van het omliggende gezonde weefsel geminimaliseerd. Ook neemt hierdoor het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen voor de patiënt op lange termijn af. Protonentherapie is niet voor alle kankerpatiënten geschikt. Met name patiënten met tumoren in het hoofd- en halsgebied kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Het UMCG behandelt als enige ziekenhuis in Nederland ook kinderen met protonentherapie. Kinderen hebben hier vooral baat bij omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling. De behandeling gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Koningin Máxima opent dit centrum op 8 juni aanstaande. Kinderen en hun families die niet in de regio Groningen wonen, kunnen tijdens de behandeling van enkele weken verblijven in het ‘Familie De Boer Huis’. Dit is een ‘familiehuis’ van het UMCG, op loopafstand van de behandellocatie.

Afbeelding: RvD
Tekst: op basis van tekst koninklijk huis