Internationaal congres: recht en chronische ziekten › City of Talent

Internationaal congres: recht en chronische ziekten

Internationaal congres: recht en chronische ziekten

Internationaal congres: recht en chronische ziekten

do, 31 mei 2018 t/m vr, 1 juni 2018
Broerstraat 5 & Lutkenieuwstraat 5, Groningen

Wereldwijd sterven ieder jaar miljoenen mensen aan chronische niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat in 2016 in Nederland bijvoorbeeld 38.647 mensen aan hart- en vaatziekten zijn overleden en 2891 aan suikerziekte. 

Niet-overdraagbare ziekten worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door gedragsrisicofactoren zoals roken, (overmatig) alcoholgebruik, ongezond voedsel en gebrek aan lichaamsbeweging. Het recht speelt een belangrijke rol in het reguleren van deze risicofactoren maar ook in het al dan niet rechtvaardigen hiervan. Discussies rondom bijvoorbeeld verdergaande rookverboden en tabaksontmoediging en sugar tax en andere vormen van regulering zijn ook in Nederland actueel. 

Samen met de KU Leuven organiseert het European Scientific Network on Law and Tobacco dat is opgericht binnen het Global Health Law Groningen onderzoekscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen een tweedaags internationaal congres over de rol van het recht in het tegengaan van de mondiale stijging van niet overdraagbare ziekten en het reguleren van genoemde risicofactoren. 

Hoofdsprekers op het congres zijn Prof. Amandine Garde (Universiteit of Liverpool) en Dr. Sakari Karjalainen (President van de Association of European Cancer Leagues) en wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en Kom op tegen Kanker.

Datum: 31 mei en 1 juni 2018

Klik hier voor meer informatie over het congres en registratie.