IDFA › City of Talent

IDFA

IDFA

IDFA

do, 23 november 2017 t/m zo, 26 november 2017
Groninger Forum Hereplein

 

Liefhebbers van documentaires moeten vooral 23 tot en met 26 november vrijhouden in hun agenda. Die dagen is het Groninger Forum het décor van IDFA, ofwel het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). 

Voor de vijfde keer presenteert het Groninger Forum de pocketeditie van het IDFA in Groningen. Groningen maakt zich op voor vier dagen lang de beste, prachtigste, gekste en mooiste documentaires uit alle windstreken in vele gevallen geflankeerd door inleidingen, Q&A’s en nagesprekken met makers. Op donderdag 23 november wordt het IDFA in Groningen geopend met de film Instant Dreams, over de magie van de Polaroid-foto, in aanwezigheid van de regisseur Willem Baptist.

Een van de vaste en hooggewaardeerde programmaonderdelen staat traditioneel gepland op de laatste festivaldag: Audience Favorites. Daarnaast hebben we films over de meest uiteenlopende onderwerpen van onder meer documentaire-meesters Agnes Varda, Frederick Wiseman en de Chinese kunstenaar/activist Ai Weiwei.

Een greep uit de totaal 30 titels die in Groningen te zien zijn:

  • Er is een aantal muziekdocumentaires te zien, waaronder Eric Clapton, Life in 12 Bars met een inleiding van Dagblad van het Noorden-journalist Eric Nederkoorn en American Valhalla over rocklegende Iggy Pop
  • We vertonen Spielberg, over de persoon achter een van de beroemdste regisseurs.
  • In samenwerking met Akkoord van Groningen en Marketing Groningen is op vrijdag 24 november na de nieuwe film van Al Gore An Inconvenient Truth 2 een gesprek met de mensen achter de duurzame energieleverancier Enie.nl, burgemeester van Ameland Albert de Hoop over Ameland energieneutraal in 2020 en poolonderzoeker op Spitsbergen Maarten Loonen, onder leiding van Anna Gimbrere.
  • Bij de vertoning van Doof Kind zijn regisseur, hoofdpersoon én een doventolk aanwezig.
  • En last but not least is er Beuys, een levendig monument voor de invloedrijke kunstenaar Joseph Beuys met een inleiding door Minerva-docent David Stroband.

www.groningerforum.nl