College Energy Academy Europe: Blauwe energie › City of Talent

College Energy Academy Europe: Blauwe energie

College Energy Academy Europe: Blauwe energie

College Energy Academy Europe: Blauwe energie

do, 31 mei 2018
15:00 uur tot 16:30 uur
Energy Academy Europe

Groene energie kennen we, maar ooit gehoord van blauwe energie? Dat is energie op basis van water: er wordt namelijk energie opgewekt op plekken waar zoet water in zee stroomt. Daar hebben we er in Nederland veel van! Op 31 mei komt dr. Michel Saakes er alles over vertellen bij de Energy Academy Europe. 

Water zal altijd stromen in Nederland, ook als er geen wind is of zonneschijn. Daarom is de potentie van blauwe energie hier erg groot. Hoe het werkt, blauwe energie? Het is het opwekken van elektriciteit door het mengen van twee stromen water met verschillende zoutconcentraties. Bijvoorbeeld zeewater en rivierwater. Er zijn al twee pilotprojecten  in Nederland van Blue Energy -power plants (energiecentrales).

Michiel Saakes: changemaker
Wetsus is het Europese expertisecentrum voor duurzame watertechnologie en coördineert verschillende onderzoeksprojecten rond blauwe energie. Vooral de blauwe batterij is een product waar Wetsus zich veel op richt. Deze slaat duurzame elektriciteit op met uitsluitend water en keukenzout. Michiel Saakes is de wetenschappelijke projectleider bij Wetsus en komt speciaal naar Groningen om te vertellen over de kracht van water in de energietransitie. Hij was winnaar van de Innovatieprijs 2001 TNO (Milieu, energie en procestechnologie) en won de Award “Sustainable Innovator TNO-MEP 2002”. In 2014 won hij ook nog een speciale prijs tijdens het jaarlijkse Wetsus-congres, omdat hij changemaker was als wetenschapper en innovator.

Dit event is voor iedereen die geïnteresseerd is in de energietransitie gratis toegankelijk na registratie. Inschrijven doe je hier >>